Nelson Mandela: verschil tussen versies

36 bytes toegevoegd ,  5 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wiezigingen deur 83.162.195.138 (Overleg) teruggedraoid nae de lèste versie van Wwikix)
Label: Terugdraaiing
Label: Handmatige ongedaanmaking
 
[[Plaetje:Nelson Mandela, 2000 (2).jpg|250px|thumb|rechts|Nelson Mandela in het jaer [[2000]].]]
'''Nelson Rolihlahla Mandela''' ([[18 juli]] [[1918]] - [[5 december]] [[2013]]), geboren as '''Rolihlahla Mandela''', was een [[Zuud-Afrika|ZuidZuud-AfrikaansAfrikaâns]] anti-apartheidstrijderaparteidstrijder en voormaligvoormaelig president van ZuidZuud-Afrika van [[1994]] tot aanan [[1999]].
 
HijUm heefteeij de [[Nobelprijs]] gewonnen, omdat hijum 27 jaarjaer lang vast zat in de gevangenis, om de zwarte inwoners te bevrijden en de apartheid af te schaffen.
'''Nelson Rolihlahla Mandela''' ([[18 juli]] [[1918]] - [[5 december]] [[2013]]), geboren as '''Rolihlahla Mandela''', was een [[Zuud-Afrika|Zuid-Afrikaans]] anti-apartheidstrijder en voormalig president van Zuid-Afrika van [[1994]] tot aan [[1999]].
Hij heeft de [[Nobelprijs]] gewonnen, omdat hij 27 jaar lang vast zat in de gevangenis, om de zwarte inwoners te bevrijden en de apartheid af te schaffen.
 
==Jeugd==
HijUm werd geboren in Mvezo, en groeide op in Qunu, een klein dorpdurp dichtginder bijbie Mthatha in de Oost-Kaap. Als voornaamvoornaem kreeg hijum de naamnaem Rolihlahla, dat in de taal van de Xhosu 'de tak van een boom trekken' betekent en daar ook wel de betekenis 'lastpost' heeft. HijUm is een lid van de Ixhiba-stam, familie van de koninklijke familie Thembu, die toentertijdtoentertied heerste over de regio Transkei. Zijn vader was stamhoofd Gadla Henry Mphakanyiswa. Zijn moeder Nosekeni Fanny was echtgenote nummer drie van zijn vader. In totaal had zijn vader vier echtgenotes, bij wie hij vier zonen en negen dochters kreeg. Mandela's familie leverde vroeger adviseurs aan het hof van de koning. Zijn vader was een van hen.Mandela was het eerste lid uit de geschiedenisgeschiedenisse van z'n familie dat naar school ging, iedereen op school kreeg van de lerares een EngelseIengelse naamnaem, en Rolihlahla kreeg de naamnaem Nelson.
 
==VrijheidVrie'eid voorvoo iedereeniedereên==
In 1944 sloot hijum zich aan bijbie 't [[African National Congress]] (ANC) tegen de macht van de blanke etnische minderheidmindereid. HijUm werd advocaat en probeerde net alsas [[Ghandi]] geweldloos actie te voeren.
 
De acties van het ANC werdenan gin effect en het ANC wier in [[1960]] verboden, dideur stichtte en leidde Mandela de militaire tak van 't ANC, ''Umkhonto we Sizwe''.
 
==Gevangenschap==
==Gevangenschappen==
Nelson Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. De gevangenen op het eiland werden gedwongen tot arbeid in een plaatselijke kalkgroeve, als men zich wilde wassen moest dit gedaan worden met koud zeewaterzeêwater. De cel van Mandela was slechts 2,4 bie 2,1 meter en slapen moest hij doen op een slaapmat. Tijdens z'n gevangenschaphevangenschap werd de situatie in ZuidZuud-Afrika door verschillende wereldleiders besprokenbesproke'n. HijUm werd een symbool van mensenrechten en kreeg wereldwijde bekendheid.
==Anti-Westers?==
 
Mandela was tegen ded'n NAVO-interventie die leidden toet d'n Kosovo-oorlogoôrlog in 1999. Um noemde 't 'n po'ing van machtige staeten om d'n 'ele waereld te beheêrsen. In 2003 sprak hijum zich uituut tegen de plannen van de VereenigdeVereênigde StatenStaeten en 't VerenigdVereênigd KoninkrijkKonienkriek om Irak binnen te vallen. hijUm omschreefomschreêf 't alsas een'n tragedie en hijum zei dat de VereenigdeVereênigde StatenStaeten meermeêr verschrikkelijk misdadenmisdaeden ao begaon den welk aor land. Referend an 't an 't eind van de TweedeTwidde WereldoorlogWaereldoôrlog werpen van atoombommenatoômbommen op [[Japan]]. In 1999 beslootbesloôt Mandela om zichz'n eihe niet opnieuw verkiesbaarverkiesbaer te stellen alsas president. HijUm werd opgevolgd door Thabo Mbeki.
==Anti-Westers==
Mandela was tegen de NAVO-interventie die leidden toet d'n Kosovo-oorlog in 1999. Um noemde 't 'n po'ing van machtige staeten om d'n 'ele waereld te beheêrsen. In 2003 sprak hij zich uit tegen de plannen van de Vereenigde Staten en 't Verenigd Koninkrijk om Irak binnen te vallen. hij omschreef 't als een tragedie en hij zei dat de Vereenigde Staten meer verschrikkelijk misdaden ao begaon den welk aor land. Referend an 't an 't eind van de Tweede Wereldoorlog werpen van atoombommen op [[Japan]]. In 1999 besloot Mandela om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als president. Hij werd opgevolgd door Thabo Mbeki.
 
{{commonscat|Nelson Mandela}}
 
[[Categorie:PoliticusPersoôn]]
[[Categorie:Zuud-Afrika]]
{{DEFAULTSORT:Mandela, Nelson}}
[[Categorie:Zuud-Afrika]]
[[Categorie:Politicus]]
1.746

bewerkingen