Bonte piet: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Allemael Walchers van gemaekt.
O sorry, ik doch da'k dit artikel zelf geschreven ao en dat 'r iemand vees te ver was gegae mee z'n correcties...
Label: Ongedaan maken
 
Rehel 11:
{{Taxobox section binomial parens|color=pink|binomial_name=Haematopus ostralegus|author=[[Carolus Linnaeus|Linnaeus]]|date=[[1758]]}}
{{Taxobox end}}
[[File:Haematopus ostralegus MHNT.jpg|thumb|'t' Ei vanHaematopus ostralegus''n bonte piet.]]
 
De '''bonte piet''' (''Haematopus ostralegus'') is een veugel uut de femielje van de [[zeêlieven]] (''Haematopodidae''). De bonte piet kom voe in bieni ael [[Europa]] toet Centraol-Azië en overwinter zudelijk toet [[Afrika]] en [[India]]. De bonte piet kom vurral voe an de kuste, in riviermondiengen en slikveldenslikveln. Ie is soms echter ok op heidegrondenheidehron'n en weilandenweilan'n te vindenvin'n.
 
==KenmerkenKenmerk'n==
VanwegeVanwehe zen contrastreêrendecontrastreêrnde en opvallendeopvall'nde kleurn is de bonte piet 'n opvallendeopvall'nde veugel, mè as eêssen vaolval dikkelsvaok zen roep op. De bonte piet oorwor 39 toet 44 cm, ei een zwartwit veêrnkleêd, een roôd oôhe, oôhrand, snaevel en poôten. In [[winterkleêd]] èn de adulte veugels een witt'n keêlband. Juveniele veugels èn bruunzwarte bovendeêl'n en 'n bleêkoranjen snaevel mie een zwarte punte. De onderdeêln zien wit.
 
==Hedrag==
De bonte piet is 'n vreêdvreêt luudruchtigeluudruchtihe veugel die a buten de broeitied vaok in groôtehroôte groepenhroep'n leef. In 't vòjaervoejaer vurmen de mannelijke veugels baltshroep'n wibie aon de ventjes aldeur roep'nd voroverhebohen mie oop'n snaevel ni de hrond wiezend op mekaore toeloôp'n. In de rest van 't jaer leef de veugel sollitair. SommigeSommihe veugels trokkentrokk'n, aore zien [[standveugel]]s. In de broedtied leven ze in paerenpèrn.
 
==EtenEetn==
Bonte pietenpiet'n eteeetn aollerlei [[weekdiern]], zoas zeêslekken, mossels, kokkels, wurmen mè ok [[krabbenkrabb'n]]. MeeMie behulp van der snaevel opern ze de schelpenschelp'n. Bie 't foeragerenfoeraheern stekesteekn ze der snaevel in de slik of aeleaeln ze der proôie van de steênensteên'n of rotsen of.
 
==Broeien==
Bonte pietenpiet'n vurmevurmen paertjespèrtjes in de lente en de zeumer. Ze nesteln in een ondiep kuultje op de hrond; in weilan'n, op zand- of hrind-boôiem. In steed'n wor soms op platte daek'n ebroeid. Ze lèn 3 toet 4 eiers, die aon deur beie ouwers worn bebroeid. Ze broeien vurral in kusthebied'n, mè ok vadder in 't binn'nland en lanks riviern.
 
==Roep==
De bonte piet roep 'n kort ''piek-piek'' of ''tepiet''. Tiedens de balts op de grondhrond is 'n serie trillendetrill'nde toônentoôn'n te oôrn die-an oploôpenaon oploôp'n in snel'eid.
 
==Externe lienk==