Bonte piet: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Holder (Overleg | biedraegen)
k corr using AWB
Allemael Walchers van gemaekt.
Rehel 11:
{{Taxobox section binomial parens|color=pink|binomial_name=Haematopus ostralegus|author=[[Carolus Linnaeus|Linnaeus]]|date=[[1758]]}}
{{Taxobox end}}
[[File:Haematopus ostralegus MHNT.jpg|thumb|''t HaematopusEi van ostralegus''n bonte piet.]]
 
De '''bonte piet''' (''Haematopus ostralegus'') is een veugel uut de femielje van de [[zeêlieven]] (''Haematopodidae''). De bonte piet kom voe in bieni ael [[Europa]] toet Centraol-Azië en overwinter zudelijk toet [[Afrika]] en [[India]]. De bonte piet kom vurral voe an de kuste, in riviermondiengen en slikvelnslikvelden. Ie is soms echter ok op heidehron'nheidegronden en weilan'nweilanden te vin'nvinden.
 
==Kenmerk'nKenmerken==
VanweheVanwege zen contrastreêrndecontrastreêrende en opvall'ndeopvallende kleurn is de bonte piet 'n opvall'ndeopvallende veugel, mè as eêssen valvaol vaokdikkels zen roep op. De bonte piet woroor 39 toet 44 cm, ei een zwartwit veêrnkleêd, een roôd oôhe, oôhrand, snaevel en poôten. In [[winterkleêd]] èn de adulte veugels een witt'n keêlband. Juveniele veugels èn bruunzwarte bovendeêl'n en 'n bleêkoranjen snaevel mie een zwarte punte. De onderdeêln zien wit.
 
==Hedrag==
De bonte piet is 'n vreêtvreêd luudruchtiheluudruchtige veugel die a buten de broeitied vaok in hroôtegroôte hroep'ngroepen leef. In 't voejaervòjaer vurmen de mannelijke veugels baltshroep'n wibie aon de ventjes aldeur roep'nd voroverhebohen mie oop'n snaevel ni de hrond wiezend op mekaore toeloôp'n. In de rest van 't jaer leef de veugel sollitair. SommiheSommige veugels trokk'ntrokken, aore zien [[standveugel]]s. In de broedtied leven ze in pèrnpaeren.
 
==EetnEten==
Bonte piet'npieten eetnete aollerlei [[weekdiern]], zoas zeêslekken, mossels, kokkels, wurmen mè ok [[krabb'nkrabben]]. MieMee behulp van der snaevel opern ze de schelp'nschelpen. Bie 't foeraheernfoerageren steeknsteke ze der snaevel in de slik of aelnaele ze der proôie van de steên'nsteênen of rotsen of.
 
==Broeien==
Bonte piet'npieten vurmenvurme pèrtjespaertjes in de lente en de zeumer. Ze nesteln in een ondiep kuultje op de hrond; in weilan'n, op zand- of hrind-boôiem. In steed'n wor soms op platte daek'n ebroeid. Ze lèn 3 toet 4 eiers, die aon deur beie ouwers worn bebroeid. Ze broeien vurral in kusthebied'n, mè ok vadder in 't binn'nland en lanks riviern.
 
==Roep==
De bonte piet roep 'n kort ''piek-piek'' of ''tepiet''. Tiedens de balts op de hrondgrond is 'n serie trill'ndetrillende toôn'ntoônen te oôrn die-an aon oploôp'noploôpen in snel'eid.
 
==Externe lienk==