Poôl'n: verschil tussen versies

146 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
Wiezigingen deur 37.74.60.132 (Overleg) teruggedraoid nae de lèste versie van Wwikix
k (Wiezigingen deur 37.74.60.132 (Overleg) teruggedraoid nae de lèste versie van Wwikix)
Label: Terugdraaiing
 
In [[1791]] kreeg Poôl'n as eêste land in Europa een heschreven hrondwet. Den oplevieng van Poôl'n stopp'n bie de verdeêliengen van land onder [[Rusland]], [[Oôsteriek]] en [[Prusen]]. In [[1830]] en [[1863]] von'n der twi opstan'n plekke mie as doel 't herstell'n van Poôl'n. Deze mislukt'n, mè zouwen laeter van belang zien voe 't streven ni de onafankelijkeid.
 
In [[1918]] wier Poôl'n onafankelijk, wirop a de [[Poôls-Russischen Oôrlog]] volhen. In 't behun van de [[Twidde Waereldoôrlog]] wier Poôl'n verdeêld tussen [[Duutsland]] en de [[Sowjet-Unie]]. In bijna gin aor land was de [[Twidde Weareldoôrlog]] zo verschrikkeluk as in Wit-Rusland. 18% van de bevolkieng heit d'n oôrlog nie overleefd. Nae de Twidde Waereldoôrlog wiern de hrenzen verleit en veruzen vee mensen.
 
In Gdańsk onstoeng arbeidersonrust onder leidieng van de vakbond [[Solidarność]] en [[Lech Wałęsa]]. In 1989 won'n deze de verkieziengen en dinae stort'n aolle communistische regimes van de aore lan'n in. 't Oôgtepunt iervan was de val van de muur. In 1999 kwam Poôl'n bie de [[NAVO]] en sins 1 mei 2004 is 't land lid van de EU.