Eerste Weareldoôrlog: verschil tussen versies

4 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
 
==Verloôp==
De langloôpende oorzaek van de oôrlog was de imperialistische butenlanse poletiek van de groôtmachten van Europa, waaronder het Duutse Keizerriek, het [[Oôstenriek-Hongaorse Riek]], het Russische Riek, het [[Britse Riek]] en [[Frankriek]]. De moord op 28 juni 1914 op Frans Ferdinand van Oôstenrijk was de directe anleiding van de oôrlog. Het resulterende in een Habsburgs ultimaotum]] an het Koninkriek Servië. Er wiere verscheie allianties 'evurmd, zoôdat binnen een paer weken de groôtmachten in oôrlog waere; via hun kolonies verspreidde het conflict zich over de wêreld.
 
Op 28 juli begon het conflict met de Oôstenrijks-Hongaorse invasie van Servië, 'evolgd door de Duutse invaosie van [[België]], [[Luxemburg]] en [[Frankriek]]; en een Russische anval op Duutsland. Naedat de Duutse opmars naer Paries toet stilstand wier 'ebrocht, vestigende het westfront]] z'n eigen in een uutputtingsslag die weinig veranderde toet [[1917]]. In het oôsten vocht het Russische leger mee succes tegen de Oôstenrijks-Hongaorse troepen, maar wier terug'edronge deur het Duutse leger. Biekomende fronten wiere 'eopend naedat het [[Turkije|Ottomaanse Riek]] toetrad toet de oôrlog in 1914, Itâlië en Bulgarije in 1915 en Roemenië in 1916. Het Russische Riek ging ten onger in 1917, en Rusland steppende uut de oôrlog nae de Oktoberrevolutie laeter dat jaar. Na een Duuts offensief langs het westfront in 1918, kwamme Amerikaanse troepen nae Europa en de geallieerden drongen de Duutse legers vromme in een reeks van succesvolle offensieven. Duutsland, dat z'n eigen probleme had mee revolutionairen op dat moment, stemmende in mee een staokt-het-vuren op [[11 november]] [[1918]]. De oôrlog eindigende as een overwinning voo de geallieerde.
 
Tegen het ende van de oôrlog waere vier imperialistische grootmachten -de Duutse, [[Rusland|Russische]], Oôstenriek-Hongaorse en Ottomaonse rieken- militair en politiek verslogen en hielden op te bestô. De opvolgersstaeten van de eerste twee verloren vee grondgebied, terwijl de leste twee geheel ontmanteld wiere. De kaerte van [[Centraol-Europa]] wier hertekend in een antal kleinere staeten. De [[Volkenbond]] wier 'esticht in de hoop een dergelijk conflict in de toekomst te voorkommene. Het Europese nationalisme kwam voort uut de oôrlog en het uuteênvalle van rieken, de gevolgen van de nederlaag van Duutsland en problemen met de [[Vrede van Versailles]] zouwe biedraege tot de [[Twidde Weareldoôrlog]].
146

bewerkingen