Kleine tinamoe
IUCN-status: Veilig
Kleine tinamoe
Kleine tinamoe
Taxonomische indeêlienge
Riek: Beêsten (Animalia)
Stamme: Chordabeêsten (Chordata)
Klasse: Veugels (Aves}
Orde: Tinamoes (Tinamiformes)
Femielje: Tinamoes (Tinamidae)
Heslacht: Crypturellus
Soôrt
Crypturellus soui
(Hermann, 1783)

De kleine tinamoe (Crypturellus soui) is 'n veugel uut de orde van de tinamoes (Tinamiformes). De veugel leef van 't zuden van Mexico toet Panama toet Zuud-Amerika ni Colombia, Venezuela, de Huyana's, Ecuador, Peru, Noôrd-Bolivia en 'n hroôt stik van Brezilië.

Habitat bewerk

De kleine tinamoe leef in vochtihe bossen op 'n oôgte van 2000 meter en in aore dich behroeide habitats wir a 't dampig en vochtig is. De kleine tinamoe wor nie vaok eziene omda 't een dicht in de onderbehroeiieng leef in de doenkere bossen, vliehen doe 't een nie. De tinamoe kan worn ondekt deur of en toe een langzaem fluit'nde roep. Dit heluud wor deur beie heslachen eroop'n. Ze eetn beiers, insect'n en zaeden.

Kenmerk'n bewerk

De kleine tinamoe weeg circa 220 hram en wor 22 toet 24 cm lange. Ie leef solitair en terugetrokk'n, en liek op veugels as kwartels, mè is der nie an verwant. De veugel ei 'n onhebandeerd ehaol bruun veêrnkleêd, wat a hries wor op zen kop en een wittere kele. De buuk is kaneelachtig bruun. De poôten zien hriezig, olief of wittig.

Zie ok bewerk