Nelson Mandela

Nelson Mandela in het jaer 2000

Nelson Rolihlahla Mandela (18 juli 1918 - 5 december 2013), geboren as Rolihlahla Mandela, was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidstrijder en voormalig president van Zuid-Afrika van 1994 tot aan 1999. Hij heeft de Nobelprijs gewonnen, omdat hij 27 jaar lang vast zat in de gevangenis, om de zwarte inwoners te bevrijden en de apartheid af te schaffen.

JeugdBewerk

Hij werd geboren in Mvezo, en groeide op in Qunu, een klein dorp dicht bij Mthatha in de Oost-Kaap. Als voornaam kreeg hij de naam Rolihlahla, dat in de taal van de Xhosu 'de tak van een boom trekken' betekent en daar ook wel de betekenis 'lastpost' heeft. Hij is een lid van de Ixhiba-stam, familie van de koninklijke familie Thembu, die toentertijd heerste over de regio Transkei. Zijn vader was stamhoofd Gadla Henry Mphakanyiswa. Zijn moeder Nosekeni Fanny was echtgenote nummer drie van zijn vader. In totaal had zijn vader vier echtgenotes, bij wie hij vier zonen en negen dochters kreeg. Mandela's familie leverde vroeger adviseurs aan het hof van de koning. Zijn vader was een van hen.Mandela was het eerste lid uit de geschiedenis van z'n familie dat naar school ging, iedereen op school kreeg van de lerares een Engelse naam, en Rolihlahla kreeg de naam Nelson.

Vrijheid voor iedereenBewerk

In 1944 sloot hij zich aan bij 't African National Congress (ANC) tegen de macht van de blanke etnische minderheid. Hij werd advocaat en probeerde net als Ghandi geweldloos actie te voeren.

De acties van het ANC werden in 1960 verboden, dideur stichtte en leidde Mandela de militaire tak van 't ANC, Umkhonto we Sizwe.

GevangenschappenBewerk

Nelson Mandela verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. De gevangenen op het eiland werden gedwongen tot arbeid in een plaatselijke kalkgroeve, als men zich wilde wassen moest dit gedaan worden met koud zeewater. De cel van Mandela was slechts 2,4 bie 2,1 meter en slapen moest hij doen op een slaapmat. Tijdens z'n gevangenschap werd de situatie in Zuid-Afrika door verschillende wereldleiders besproken. Hij werd een symbool van mensenrechten en kreeg wereldwijde bekendheid.

Anti-WestersBewerk

Mandela was tegen de NAVO-interventie die leidden toet d'n Kosovo-oorlog in 1999. Um noemde 't 'n po'ing van machtige staeten om d'n 'ele waereld te beheêrsen. In 2003 sprak hij zich uit tegen de plannen van de Vereenigde Staten en 't Verenigd Koninkrijk om Irak binnen te vallen. hij omschreef 't als een tragedie en hij zei dat de Vereenigde Staten meer verschrikkelijk misdaden ao begaon den welk aor land. Referend an 't an 't eind van de Tweede Wereldoorlog werpen van atoombommen op Japan. In 1999 besloot Mandela om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als president. Hij werd opgevolgd door Thabo Mbeki.