Gent (uutspraok klienk soms ok we as Hent) is 'n gemeênte in en d'n oôdstad van de Belhische provincie Oôst-Vlaonderen. D'r weune 268.000 mins'n (2023).

Liggienge
Kaerte
De drie torens (v.l.n.r.): de Sint-Niklaeskerke, 't belfort en de Sint-Baofskathedrael

't Leit an de saemenvloeiienge van de Schelde en de Leie, en oort oôk wè de fiere stede of de Arteveldestad genoemd. De bienaem van de Gentenaers is Stroppendraogers. Gent telt meer as 9800 'uuzen en gebouwen die bin angemerkt as waerdevol erfhoed. Een groot deel 'iervan is beschermd erfhoed.

De historische binnenstad van Gent is vreêd bezienswaerdig. Het stadssilhouet wor edomineerd deu 'de drie torens', ok wé de Gentse torenrie genoemd: de 95 meter 'oôge belforttoren, de Sint-Baofskathedrael mit het waereldberoemde Lam Gods van Jan van Eyck in de Sint-Niklaeskerke. De Boekentoren is een modernistisch gebouw ontworpe deu Henry Van De Velde in de jaren '30 in wordt ok wé an'ezien as de vierde toren van Gent.

In Gent praote ze 't Gents dialect, dat in uutspraoke vreêd verschilt van d' omleiende Oôst-Vlaomse streektaelen.

Feêsten

bewerk

De Gentse Feêsten (Gents: Gentsche Fieste) bin een evenement wat-a elk jaor behun de leste weken van juli in't centrum van de stad georganiseêrd oort.

Lienks nae buten

bewerk


 
't Graevensteên
Dit artikel is nog vees te kort.
Je oor uutgenoôd 't mee joe kennisse uut te breien.