't Ouwedurp

hehucht in hemeênte Middelburg, Nederland

't Ouwedurp of Oudsdorp is een buurtschappe in de hemeênte Middelburg. t'Is elege an de Sint-Jooslandstraat.

NaemseschiedenisseBewerken

De buurtschappe leit in de Oud-Sint-Jooslandpolder. 't Wier in 1631 esticht onder de naeme "Sint Joôsland". Nae de opriechtienge van't durp Nieuw- en Sint Joôsland in de Middelburgse Polder, wier Sint Joôsland steeds vaeker 't Ouwedorp enoemd. In 1816 wiere de ambachten Sint Joôsland en Nieuwland saemenevoegd. Zô ontstoeng de hemeêntenaeme Nieuw- en Sint Joôsland. Dizze naeme wier laeter de officiële naeme van't oôfddurp Nieuwland. Iernae kreeg de buurtschappe officieel de naeme 't Ouwedurp.

't Ouwedurp ei nooit echt kunnen groeie. A in de zeventiende eêuwe wier de kêrrek van de gezaemelijke polders in Nieuwland eplaetst, wì bovendien't aeventje voh de verscheië polders wier aneleid.

VohstraetdurpBewerken

 
Oudedorp

't Ouwedurp is een vohbeêld van'n vohstraetdurp, een durpsvurme die vooroal vohkom in de inpolderiengen in Zuudwest-Ollan. Typerend is in dit geval de aekse liggienge van de Sint-Joôslandstraete op de Boômdiek/Binnendiek. 't'Ebied tun westen van d'n diek was oorsproenkelijk een zieaerem van de Honte nì't aevenkanoal van Middelburg.

Lienk nae buutenBewerken